• Bata-Jakab Zsófia 5 válasza a magyar divatról

  Interjú Bata-Jakab Zsófiával, a Magyar Divat és Dizájn Ügynökség vezetőjével.

  1. Hogyan alakította át a magyar divatipart a járvány?

  A koronavírus-járvány globálisan megrázta a divatipart, aminek hatására újra kellett gondolni az eddigi jól bevált módszereket.  Az elmúlt években határozottan megnőtt a hazai és nemzetközi érdeklődés a magyar ruházati cégek iránt, már a koronavírus-járvány előtt is érezhető volt, hogy egyre több ruházati márka igyekszik visszaszervezni a régióba a gyártást.
  A külföldi láncok akadozása miatt többen az itthoni gyártatást helyezték előtérbe. A vállalatok pozitív és negatív irányba is eltolódtak, többen a túlélésért küzdenek, de van, akinek a vírus hatására több munkája lett, folyamatos náluk a munkafelvétel. A magyar divat-és ruhaipar gyártás és értékesítés forgalma a középmezőnyben helyezkedik el a közép-európai régióban.
  Az eddig statisztikák szerint nem csak a nagyobb, hanem a kisebb magyar ruhaipari cégek is nyerhetnek a folyamatokon, bár minden lehetőséget meg kell ragadni és rugalmasabbnak kell lenni, mint korábban. A megítélésünk is jó a külföldi megrendelők körében, elismerik a magyar ruhaipari hagyományokat, úgy gondolják, hogy a hazai gyárakban szeretnek varrni és szépen is dolgoznak. Sokan úgy látják, hogy szorosabbá válhat a partnerség a beszállítókkal és a fenntartható anyagok is egyre népszerűbbé válhatnak. Versenyképesek az európai gyártók és a termelékenység is fejlődőképes helyzetben van.
  A vírushelyzet a Budapest Central European Fashion Week szervezői számára is bizonytalanná tette az elkövetkezendő időszakot, ami miatt szükségszerűvé vált a divathét újragondolása. Az MDDÜ úgy döntött, hogy runway videók formájában, online valósítja meg a 2021-es tavaszi-nyári kollekciók bemutatását, a felvételeket pedig több szakmailag elismert buyer, divatmagazin és influencer számára eljuttatja, hogy a magyar márkák továbbra is jelen legyenek a nemzetközi vérkeringésben. A hazai tervezők mellett a közép-európai régió több más tervezője is bemutatkozik a tavaszi-nyári kollekciójával, mint például ROUSSIN (UA), JEAN GRITSFELDT (UA), EDYTA JERMACZ (PL) vagy az ODIVI (CZ), ezáltal Magyarország egy lépéssel közelebb kerül a divatban betöltött meghatározó régiós szerepéhez.

  2. Milyen lehetőségek adottak a magyar tervezők támogatásához?

  A magyar márkák fejlődésére és nemzetközi piacra lépésük elősegítésére létrehozott hazai és nemzetközi mentorprogramok mellett idén ősztől a pályakezdő tervezőknek is lehetőségük nyílik arra, hogy az MDDÜ által indított Young Talents Program keretén belül kialakítsák és magasabb szintre emeljék saját márkájukat. A mentorprogram szakmai ismereteket és kapcsolati hálót biztosít a feltörekvő tehetségeknek az első sikerek megalapozásához, tehetségük kibontakozásához.

  Emellett az őszi programjaink közé tartozik a második alkalommal induló, a forradalmi divat-és designipari ötleteket váró HFDA Startup Program, amely a legígéretesebb startupoknak kínál vállalkozásfejlesztési képzést és 15 millió forintos befektetési lehetőséget. A program célja, hogy akár már ötletfázisban támogatást kapjanak azok a jövőbe mutató, iparági megoldások, melyek hozzájárulnak az ágazat fellendítéséhez és egy értékteremtő divat-és designipari ökoszisztéma kialakulásához. A kiválasztott csapatok egy 10 alkalmas online képzés során ismerhetik meg egy startup indulásához szükséges elméleti és gyakorlati alapokat, mint amilyen az üzleti modell felállítása, a pénzügyi terv készítése, a versenytársak és a piac elemzése, valamint a piacra lépés stratégiája. Ezt követően egyéni mentorok és iparági szakértők segítik az ötlet finomítását, amelyet a legígéretesebb csapatok a Demo Dayen prezentálhatnak befektetők és nagyközönség előtt.

  Egy kérdőíves kutatással felmértük a világjárvány divat-és designiparra gyakorolt hatását, amiben felmerült a szakmai tanácsadása való igény. Ez hívta életre a HFDA Academy New View videó-és podcastsorozatunkat, melynek fókuszában a divat-és designipart érintő új gazdasági kihívások álltak. Az online előadásokban nemcsak a vállalkozásokat érintő legnagyobb nehézségek, hanem azok megoldására adott szakmai javaslatok is egyaránt szerepet kaptak. A részek jelenleg is elérhetőek a hivatalos platformjainkon, így bármikor visszahallgathatóak.

  Mindemellett jelenleg is zajlanak a divat-és designipari szereplők fejlődését szolgáló képzéseink. A hazai márkák stabilizálását célzó design START és magyar mentorprogram újabb tehetségek számára ad lendületet működésük stabilizálásához. Ezen kívül divat és design oldalon is futnak a külföldi terjeszkedésre felkészítő mentorprogramok: a design SPEED-et ezúttal hat formatervező részvételével indítottuk el, a nemzetközi mentorprogramban pedig hat divatmárka számára nyílt lehetőség az országhatáron túli piacok megismerésére.


  3. Milyennek látod a hazai designerek helyzetét a nemzetközi piacon?

  Az elmúlt években határozottan megnőtt a hazai és nemzetközi érdeklődés a magyar ruházati cégek iránt. A közép-és kelet európai blokkra az elmúlt pár évben felfigyelt a nemzetközi divatszakma, a Vogue magazinért felelős Condé Nast International is nyitott a régió felé, ebben közrejátszhatott, hogy a közép-és kelet európai divat és kultúra nagy hatással volt a nemzetközi luxusmárkák kollekcióira és azok eladásaira a közelmúltban. Ahogyan az a tavalyi Budapest Fashion & Tech Summit-on is elhangzott, a digitalizáció korában minden esélyük megvan a tervezőknek arra, hogy világmárkát építsenek ma Magyarországon. Több összetevője van a sikernek, a tehetség mellett a megfelelő időzítésen és a jó storytellingen is múlik, de lépést kell tartani a változásokkal is. Kulcsfontosságú egy hatékonyan fejlődő márka számára a meglévő termékekben rejlő lehetőségek kihasználása. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt időszakban a mentorprogramunkban résztvevő márkák közül is egyre többen tettek szert újabb külföldi megrendelőkre. Ez óriási visszajelzés számunkra arról, hogy képzéseink felkészítik a divattervezőket az előttük álló kihívásokra. Ugyancsak örömre ad okot, hogy a nemzetközi szerepléseink alkalmával is többször előfordult már, hogy magyar márkák vitték haza a buyerek szakmai elismerését jelképező díjat.


  4. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó divatipari tanácsadónak?

  A divatipari tanácsadás területén sokféle lehetőség létezik, ez attól is függ, hogy áruházláncnál, kis- vagy nagykereskedőnél, vagy márkánál szeretne elhelyezkedni. A divatszakértők feladatköre meglehetősen változatos, hiszen komoly tudással és tapasztalattal kell rendelkeznie az iparág teljes ellátási láncot illetően, ahhoz, hogy tanácsainak köszönhetően gazdasági versenyelőnyhöz jussanak a márkák. Számos tulajdonsággal és alapvető készséggel kell rendelkezniük beleértve kiváló kommunikációs, marketing, kreatív márkafejlesztés és interperszonális készségekkel, illetve az átfogó gazdasági ismeretek is kiemelt fontosságúak. De mindenekelőtt naprakésznek kell lennie a divat és a divatipar aktuális trendjeivel, iparágra komoly hatást gyakorló gazdasági eseményekkel kapcsolatban.


  5. Mit gondolsz, milyen lesz a magyar divatipar 10 év múlva?

  A közép európai térségre egyre nagyobb figyelem szegeződik a közeljövőben, mivel sok különböző háttérrel, látásmóddal rendelkező kreatív ember tevékenykedik a térségben, akik saját történeteiken keresztül teszik egyedivé termékeiket, ez pedig elengedhetetlen a 21. századi márkaépítésben. A testreszabott megoldások, a fenntarthatóság és a hitelesség elemi szempont a fogyasztók új generációja számára, ugyanakkor a kortárs brandek a hazai tervezőkhöz hasonlóan mindennél fontosabbnak tartják a hagyományaik és az innovációk ötvözését a tervezés során. Egy hatékonyan fejlődő márka számára kulcsfontosságú a meglévő termékekben rejlő lehetőségek kihasználása. A befutott márkák kevésbé alkalmazkodnak a Z generáció igényeikhez és a megváltozott médiafogyasztási szokásokhoz, ezért ezt a réteget mindenképpen érdemes célba venni a feltörekvő designereknek.

  Fotó: MDDÜ

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *