• Rumour by Rácz Jenő

    Budapest legújabb gasztroszentélye, amely már régóta “szóbeszéd” (angolul rumour) tárgya, a Rumour. Rácz Jenő (az eddig egyetlen magyar séf, akinek külföldön sikerült kiérdemelnie a Michelin-csillagot) a médiaszereplései miatt vitathatatlanul az egyik legismertebb és legnépszerűbb szakember Magyarországon. Az étterembe járó közönség eddig azonban nem kapott lehetőséget arra, hogy a főztjét is kipróbálja, hiszen Jenő fiatal kora ellenére nagy álmot dédelgetve nem szerződött séfként más egységbe: saját étterem nyitása mellett döntött. Ezen elképzelése, az általa vázolt szakmai koncepció összevágott a Costes Csoport tulajdonosainak terjeszkedési szándékával, így két év előkészítés után, a korlátozások lejártával megnyitott Rácz Jenő első étterme. A Rumour by Rácz Jenő névre hallgató hely nem egyszerűen egy újabb fine dining étterem, hanem egyfajta “gasztroszínház”, ahol egyedi séfasztal koncepció mentén, egy különleges “speak easy” stílusú bárral és egy delicates bolttal is várják a vendégeket. A Petőfi tér – Régiposta utca sarkán elhelyezkedő új étterem a gasztronómia, a színház és a képzőművészet válogatott alapanyagaiból nyújt izgalmas, interaktív élményt, amit számos meglepetéssel is megfejelnek, hogy biztosan legyen miért szóbeszéd tárgya legyen a Rumour. 

    Sem egy felirat, sem ablakon át elénk táruló látvány nem hirdeti harsányan Budapest legújabb éttermét.
    Az épület sarkán egy márványtábla azt jelzi csupán, hogy a nemzet színésze, Sinkovits Imre egykoron e házban élt. Bár egy kétszárnyú, belülről lefüggönyözött üvegajtó bejáratot sejtet, az érkező vendéget egy felirat mégis a Régiposta utca felőli, kis ajtó felé tessékeli, amely valójában egy gourmet bolt, a Rumour Deli Shop bejárata. A kis „kulináris butikban” kistermelők válogatott termékeit kínálják és egy titkos információt is itt tudhat meg a korábban az étterembe asztalt foglaló vendég, történetesen, hogy hol lehet végre bejutni a Rumourba. Pedig a megoldás ott van a szemünk előtt. 

    „Már bejutni a Rumourba is egy kisebb kihívás” – meséli Rácz Jenő – „és maga az étterem is egy gasztro-kalandra hívja a vendégeket” – teszi hozzá az ifjú, Michelin-csillagos séf, aki elmondta, hogy az elképzelés alapja a „chef’s table” azaz a séf asztala koncepció, ahol a vendégek a konyhát körbeülve fogyasztják el a különböző fogásokat. „Az étterembe érkezők és a séfek közötti közvetlen kapcsolatnak köszönhetően a stílus kötetlen, szinte baráti” – mondja Jenő. „Európában legközelebb Hamburgban található hasonló koncepciójú étterem”. 

    A kétszintes tér alsó, étterem szintjén félkörben összefüggő asztal helyezkedik el, melynek belső oldalán a konyhát találjuk, a külső ívben pedig a vendégek foglalnak helyet. A félkörön belül, velük szemben a séf tálalja fel a különböző, „ráczjenősen innovatív” ételeket. „Itt minden fogáshoz egy történet is jár, egy kicsit színház, egy kicsit stand-up, ami teljesebbé teszi az élményt és oldottabbá a hangulatot.” 

    Az étterem két menüsort kínál, egymást követő időben. A „pre-theatre” egy 6 fogásos – mérsékeltebb árú – korai menü, amelyet egy adott időpontra, este 17:30-ra lehet foglalni, a „nagy”, 11 fogást kínáló „Rumour-menü” pedig 19:30-kor kezdődik. „Persze aki nem végez a hat fogással időben, azt sem küldjük haza, hanem nekik az emeleti bárban tálaljuk a sor hátralévő kínálatát” – avat be a séf, ezzel rátérve, hogy a gourmet shop, és az étterem mellett, a felső szinten egy „angol klub” jellegű tér is kialakításra került: a Rumour Barban változatos italkínálattal, exkluzív koktélokkal várják a vendégeket. A bár melletti elszeparálható különteremben – igény esetén – privát vacsorát is felszolgálnak. 

    „A Rumourt az enteriőr kialakításában is igyekeztünk egyedivé varázsolni, ebben Bonta Gáspár tervező-designer volt a segítségünkre” – ezt már Gerendai Károly, az étterem társtulajdonosait összefogó Costes Group képviselője mesélte. Igyekeztek a két szint – az étterem és a bár – jellegét markánsan elkülöníteni és természetesen egy olyan bejáratot kialakítani, amely már az első pillanatban meghökkenti az embert. „Mindamellett a térben és a falakon kiállított több tucat kortárs képzőművészeti alkotás egyfajta „modern art múzeum” hangulatot kölcsönöz az étteremnek” – tette hozzá Gerendai. 

    A Rumourból távozva a titkos ajtón át újra a gasztro-butikba jutunk, ahol búcsúzóul akár egy következő, otthon elkészített vacsora alapanyagait is beszerezhetjük. A jó emlékek nyomán pedig terjeszthetjük a Rumourt, hogy itt valami különleges élmény várja az érkezőket. 

    Foglalás és egyéb információ itt: https://rumour.restaurant 

    Sajtómeghívás

    Share: